четверг, 7 мая 2020 г.



180 років від дня народження  

Петра Ілліча Чайковського

(1840 – 1893)



Петро Ілліч Чайковський російський композитор, діригент, музичний журналіст і педагог українського походження.
Народився Чайковський 7 квітня 1840-го року, в Воткінську, що в Вятській губернії Російської Імперії. Ілля Чайковський, батько Петра Ілліча, відомий інженер.  Дід майбутнього композитора, Петро Федорович, на прізвище Чайка,  походив з козацького роду, народився  в селі Миколаївка, що в Полтавській області. Здобув медичну освіту і потім служив в якості медичного офіцера.
Батьки Петра дуже любили музику. Його мама грала на фортепіано і домашньому механічному органі – оркестріоні. Вони часто чули мелодійні пісні робітників із заводу і селян.
Петро ріс  розумним,  кмітливим хлопчиком. У шість років він вільно висловлювався і писав не тільки російською, а й німецькою та французькою мовами. Однак обдарований хлопчик мав слабке здоров’я, він часто хворів.
Батьки Петра відправили свого сина в Імператорське училище правознавства. Воно знаходилося поблизу від вулиці, яка зараз носить ім’я Чайковського.
Петро провів два роки дуже далеко від рідного дому і від близьких йому людей. Найбільше юнак переживав через розлуки зі своєю матір’ю, до якої був сильно прив’язаний.
Петро Ілліч майже щороку по кілька місяців жив в Україні. Неодноразово відвідував Слобожанщину. Особливо йому припала до душі садиба Миколи Кондратьєва, що розташована в селі Низи поблизу Сум. Тут він працював над операми "Коваль Вакула", "Опричник", Другою та Третьою симфоніями, створив кілька фортепіанних п'єс  та романсів.
1852-й році Петро поступає в училище. Незабаром він здобуває репутацію гарного піаніста. Закінчивши своє навчання в училищі в 1859-му році, Чайковський отримав чин титулярного радника, після чого став працювати в Міністерстві юстиції.
У 1862-му році став одним з перших студентів Петербурзької консерваторії по класу композиції. Теорії його навчав Микола Іванович Заремба, а оркестровку молодому Чайковському викладав Антон Григорович Рубіншейн – відомий педагог та піаніст.
1865-го року  закінчив Петербурзьку консерваторію з великою срібною медаллю. У той час він написав кантату на оду Шиллера «До радості». Серед інших робіт Чайковського, написаних у студентські роки, можна виділити увертюру до «Грози» Островського і танці дівчат, які він потім включив в оперу «Воєвода».
У січні 1866 року Микола Григорович Рубінштейн, директор щойно заснованої Московської консерваторії і брат викладача Чайковського, запросив його до Москви, де Петро отримав місце професора класів композиції, гармонії, теорії, оркестровки.
Сімдесяті роки дев’ятнадцятого століття у творчості Петра Чайковського стали часом пошуків. Він захопився минулим Росії, культурою і побутом, а також  українським походженням свого роду. Тоді він пише опери “Мазепа”, «Опричник», «Черевички», «Снігуронька», балет «Лебедине озеро»…
Наприкінці свого життя він працював все більше не як композитор, а як диригент. У 1889 році він здійснює тур по Німеччині і Швейцарії, в якому знайомиться з Йоганнесом Брамсом і Едвардом Грігом.
А навесні 1891-го року Чайковський відправляється в США. Там він успішно виступає в якості диригента.
1893-й рік. Петро Чайковський випив некип’яченої води, заразився холерою і через кілька днів, 6 листопада, помер. Всього лише за 10 днів до цього відбулася прем’єра його Шостої симфонії. Олександр Третій, який був у той час імператором, особисто покрив всі витрати на похорон композитора. Похований в Некрополі майстрів мистецтв.

 Матеріал отримала з інтернет- ресурса: 

Слухати музику П.І.Чайковського:

Комментариев нет:

Отправить комментарий