пятница, 23 апреля 2021 г.

23 квітня Всесвітній день книги і авторського права


 Перша спроба пов'язати 23 квітня з книгами відбулася у 1923 році в Каталонії (Іспанія). Ії організатором був продавець книг. Але початкова ідея належала валенсійському письменнику Вісенту Клавелу Андерсу, який запропонував вшанувати письменника Мигеля де Сервантеса спочатку 7 жовтня в день його народження, а потім 23 квітня у день його смерті.

У 1995 році ЮНЕСКО вирішило святкувати Всесвітній день книги і авторського права саме в цей день 23 квітня, оскільки  цей день є датою смерті  Вільяма Шекспіра та Інки Гарсіласо де ла Вега, а також днем народження видатних авторів: Моріс Дрюон, Холдарг К. Ланкснесс, Володимира Набокова, Жозев План, Мануєль Вальєхо.

Це свято авторів, ілюстраторів книг, книговидавців, бібліотекрів і тих, хто любить читати книги. 

Мета свята: сприяти і поширювати задоволення від книжок і читання.

                                             

Найочикуваніші книжки для дітей та підлітків



Дім, родина, квітучі гранати, дитячі пригоди. Одного дня усе це змітає Другою світовою війною. А іншого дня, після вже стількох утрат, виявляється, що бути кримським татарином — вирок. Поспішна депортація, тижні в товарняках, ще тяжчі втрати, непривітне нове місце мешкання, тяжка праця. Спогади про втрачений Крим.

Це книжка про долю корінного кримського народу з його унікальною життєвою філософією та національною ідеєю. Історія депортації кримських татар переказана через долю хлопчика Керіма та його родини. В фокусі — пошук сил, щоб жити, віднайдення сенсу, внутрішнього ресурсу та віри у людей.

 
Ми щодня зустрічаємо Лесю Українку в пам’ятниках і назвах вулиць, на купюрах і в шкільних кабінетах. Ця книга розказує про живу людину, а не офіційний портрет. Що вона любила, з чого сміялася й сумувала, про що писала листи рідним, з ким дружила. Кумедні прізвиська для братів-сестер, хоумскулінг, стильні вбрання, нехіть до публічних виступів і далекі мандри — певно, кожен знайде щось спільне з Лесею, яка називала себе boule vagabonde — «мандрівний клубочок». А ще тут можна знайти унікальні архівні фото та документи

Ця книжка — передовсім про відчуття прекрасного, гармонійне співіснування зі світом і пошук внутрішніх цінностей. Про особливу атмосферу Японії та світогляд її жителів на яскравому історичному тлі. Про тишу, про текстуру, про красу, мистецтво, і звичайно, вишні.

Юйя Вісландер — шведська дитяча письменниця, відома своїми історіями про непосидючу корову Маму Му та про її вірного друга Ворона. В черговій історії про Маму Му між коровою та Вороном ведеться спір: чи варто Мамі Му вміти читати. Окрім того, двійко друзів намагається з’ясувати захоплюючі загадки на кшталт чому трава зелена, а молоко біле.  Маму Му — найвідоміша корова Швеції, книги про неї перекладено на понад 30 мов і вони відомі в усьому світі.


«Мої гроші» – це пізнавальне видання для дітей і підлітків, яке в доступній формі, пояснює як поводитись з грошима, які є види грошей, де їх найкраще зберігати, як заощаджувати та розподіляти бюджет. Читач завдяки цій книжці може отримати корисні навички на все життя та стати фінансово грамотним. Видання містить ілюстрації, таблиці, тести й завдання, які полегшують засвоєння найважливішої інформації та порад.


У цьому pop-up виданні з додатковими розгортками, яскравими ілюстраціями та інфографікою – захоплива розповідь про те, як створюється театр, як знімають кіно, мультфільми, як організовано симфонічний оркестр і як зробити мегаконцерт та багато інших цікавинок з мистецького світу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий