пятница, 7 мая 2021 г.

Присвячується до Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні


Напередодні 76-ї  річниці Великої перемоги над фашизмом, ми, ваші потомки, щиро вдячні всім Ветеранам Великої Вітчизняної  війни за мужність і відвагу, за те, що безкорисливо і безстрашно захищали нашу землю від ворога, за те, що на довгі роки подарували нам мирне життя, за те, що ваші руки вдень і вночі піднімали з руїн  місця и села.

Сьогдні, слова вічної вдячності ми висловлюємо учаснику бойових дій, ветерану праці нашому дідусеві Івану Гавриловічу Погорілому.

Іван Гаврилович Погорілий народився 27 травня 1914 року у селі  Ново-Водяне Кам’янськодніпровського району Запорізької області. Коли почалася Велика Вітчизняна війна, Івану було 27 років,був одружений мав 3-х дітей. На фронт потрапив у перші дні мобілізації. З пункту  зібрання їх відразу відправили  у навчальний підрозділ танкового  десанту, а через два місяці на фронт.  Погорілий  Іван Гаврилович воював стрільцем у складі 54-ї танкової бригади на Першому Українському  фронті.

-          Борючись на передовій часто бували під обстрілами і бомбардуваннями. В кінці 42-го отримав контузію і важке поранення в ліву руку і обидві кисті. Потрапив в медсамбад, а звідти відправили в госпіталь. На лікуванні перебував більше двох місяців. А вже коли комісували, не знав куди і податися. У Запоріжжі стояли німці, наражати сім'ю на небезпеку не хотілося. Ось і запропонував однополчанин Михайло Шелепа їхати з ним, - розповідав дідусь.

З того далекого 1942 року, життя Івана Гавриловича сильно змінилася. Народився в Запоріжжі на Україні, а доля закинула його в Казастан, в село Ставрополку Рузаевського району Кокчетавськой області.

Михайло Шелепа попросив свою сусідку взяти Івана на тимчасове проживання. У Олександри було двоє маленьких дітей, чоловік на фронті, а допомоги не було ні  від кого. Подумавши, вона погодилася.

Іван поступово звикав до нового місця проживання. Недавала спокою поранена рука. Він насилу управлявся на ремонті  сільгосптехніки у машиномайстерні.  На весні та в осені з ранку до ночі в поле, то на посівній, то на збиральної, то на обробці  парів. Взимку ремонтував трактора та іншу сільхосптехніку, тягав з полів солому, пізніше працював на млині.

У 1944 році власниця будинку Олександра овдовіла, її чоловік Герус Василь загинув на фронті, сиротами залишилося двоє малолітніх дітей, Миколайчикуі не було і шести років, а Марійки виповнилося три роки. Іван замінив осиротілим дітям рідного батька, хоча і знав, що на  Запоріжжі  його теж чекають троє дітей: Галина, Іван и Григорій.

 Незабаром Україну  звільнили від німців, а Іван не міг все кинути і поїхати на Батьківщину. Душею прикипів до тих, хто допоміг вижити в скрутний час, хто дав притулок, обігрів і нагодував, коли не було куди податися. У Казахстані  в нього з'явилася друга сім'я, а потім і ще троє дітей: Олексій, Петро і Валентина.  Він неодноразово відвідував рідний Запорізькій край, своїх рідних. Він при житті об’єднав дві сім’ї в один рід. Усі його діти і досі спілкуються один з одним. У Запорізькій, Дніпропетровській та Київській області  мешкає багато його онуків і правнуків, А в селі Матвіївка живе його онук Березняк Петро Степанович.

  Погорєлов Іван Гаврилович був інвалідом Великої Вітчизняної війни, мав бойові нагороди і медалі, отримані в мирний час.

 11 березня 1985 року він був нагороджений Орденом Вітчизняної війни I ступеня.

Ім'я Погорілого Івана Гавриловича внесено в книгу "Солдати Перемоги" (том 3, стр.380, по Москаленському району Омської області), що вийшла в світ 2001 році.

Низький уклін всім визволителям від фашизму…

Ваш подвиг безсмертний -  вічна  пам’ять!


Комментариев нет:

Отправить комментарий