четверг, 23 апреля 2020 г.

Презентація до ювілею Г.М.Тютюнника

23 квітня 
Всесвітній день книги і авторського права

Всякого роду грубість тане, немов на вогні,
 під впливом щоденного читання хороших книг.

 Віктор Гюго

100 років від дня народження
 Григорія Михайловича Тютюнника







  З 1995 року, 23 квітня майже у 200 країнах світу святкується Всесвітній день книги і авторського права. Своїм святом цей день вважають автори, видавці, вчителі, бібліотекарі та всі, хто причетний до книжкової справи.

  Традиція святкування народилася в іспанській Каталонії, де вже багато років люди в день святого Георгія дарують червоні троянди і книжки тим, кого люблять: троянди символізують кров, пролиту Георгієм - покровителем Каталонії - у битві з драконом, а книги нагадують про сумну дату 23 квітня 1616 року - день смерті видатного іспанця Мігеля де Сервантеса Сааведри, автора безсмертної літературної перлини «Хитромудрий ідальго Дон Кіхот з Ламанчі».
  На щорічній Генеральній конференції ЮНЕСКО 1995-го року, що проходила тоді в столиці Франції Парижі, було прийнято рішення заснувати не тільки це всесвітне свято. За даними проекту DilovaMova.com, була заснована і Премія Всесвітньої організації ЮНЕСКО за пропаганду кращих ідеалів толерантності і терпимості в дитячій і юнацькій літературі.
  Сьогодні,  у бурхливий час новітніх  технологій, здається, що книга відступає на другий план. Але це зовсім не так.
   Книга була і залишається незамінним супутником людського життя, всезнаючим помічником,  другом, радником, джерелом мудрості.
  Авторське право – спосіб вираження особистої думки, символ власності, за яким вказується ім'я власника авторського права та рік створення твору. В Україні Закон «Про авторське  право і суміжні права» був прийнятий Верховною Радою України від 23 грудня 1993 року за № 3792-XII.
  З 2001 року з ініціативи мадридських книговидавців ЮНЕСКО проводить щорічний відбір Світової столиці книги. У відбірковий комітет входять представники ЮНЕСКО та трьох міжнародних професійних книговидавничих організацій - Міжнародного союзу видавців, Міжнародної федерації книгопродавців та Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ.
  Титул Світової столиці книги - 2015 ЮНЕСКО присвоїла місту Інчхон (Південна Корея). Організація оцінила високий рівень програми південнокорейського міста з популяризації культури читання серед молоді та вразливих груп населення.




Комментариев нет:

Отправить комментарий